totoafrika.reismee.nl

Chocabamba en Uroro

s'Avonds voor het donker ben ik in Uroro. Ik zie nu geen motorrijder die mij kan `helpen` met een hotel zoeken, maar een kerel in een dikke Dodge rijdt mij voor naar hotel Sucre. Goed en vriendelijk personeel. Alleen over de prijs moet nog onderhandeld worden. Ik wil hier 3 nachten overnachten; nu, aan heteind van de week1 nacht en eind volgende week1 nacht. We komen een prijs overeen, maar nu moet ik de volle mep betalen, volgende week ook en dan de derde nacht gratis. Ja, zo komt Jan Splinter door de winter.
Want als ik van Sante Cruz terug kom, kom ik hierlangs en als ik van de zoutvlakte terug kom, ook weer. Ik kan wel anders rijden, maar de verharde wegen zijn hier soms al slecht genoeg en naar de zoutvlakte moet ik wel onverhard rijden. Ik werkaan mijn verslag, ga een hapje eten en een pintje pakken en vroeg naar bed. Morgen rij iknaar Chacobamba. Ditis maar250 kilometer, maar met 2 bulten van boven 4500 meter. Ik wil wat foto's op mijn site zien te krijgen en daar heb ik wel wat tijd voor nodig, met het snelle internet hier. s'Morgens eengoed ontbijt met ei ham en kaas, had ik nog niet gehad. En : mijn lichamelijk ongemak is helemaal verdwenen, maar maak wel mijn kuur af.

In de zon rijd ik naar Chacobamba, alleen op de bulten is het behoorlijk fris, maar wel heel mooi. Veel bebouwing ,hutjes en vee :geiten, schapen, lama's, varkens en koeien, maar alles aan de lijn of met een herder erbij. Ik warm mij in een winkeltje anex café met een grote mok thee voor 0.25 cent en nog vriendelijk ook. In Chacobamba heb ik eerst 25 kilometer bebouwing met van alle bussenis voor ik de stad in kom. Meteen een goed hotel, maar de parking is1e straat rechts en dan na 50 meter aan de linkerkant. Laat mijn tassen en helm alvast in hotel en ga mijn moter weg brengen. Eerste straat rechtsis eenrichting zoals bijna alle straten hier, dus dan maar doorrijden en 3 keer rechts ben je er ook weer.
Alleen was er markt dus ik 20 minuten door hetvolk en langs kraampjes naar parking. Mijn motor gestald en tot morgen. Ho, ho het is hier dagstalling en s'nachts is de poort open zonder bewaking, nou daar zit ik niet op te wachten. Ik werd mij een partij pissig opdie 'mevrouw'van het hotel, want ik moest weer rechts door de kramen heen en dan 4 keer rechts, maar de laatste keer een paar straten verder. Bij dederde keer rechts zie ik een mooi hotel. Mijn brommer aan de kant en jawel hoor leuke prijs,vriendelijk en eenstalling en snel internet.Maar ik moest mijn bagage nog op gaan halen en een partij gaan schelden ! Want het is toch van de zotte, die oninteresse. Ik denk niet dat ze ooit nog iemand naar die parking stuurt. Maar ik moest weer de hele ridel door de markt heen.

In hotel vraag ik aan eigenaresse of ze naar de harley zaak in Santa Cruz wil bellen of hij remcilinder op voorraad heeft en mij kan helpen. Geen probleem als ik vooraan in de stad ben geef maar een belletje en ik kom je ophalen. Ik begin met mijn foto's te klooien en dan vraagt zij:Ik wil mij er niet mee bemoeien, maar hier is ook een harley club en een man die aan harley's sleutelt, dan hoef je niet zonder achterrem door de bergen. Ik zal hem wel bellen als je wilt. Ja, graag !
Ze belt en wil met haar man en mij wel naar hem toe rijden, om te tolken. Bij de motorzaak mijn probleem uitgelegd, maar je hebt geen nieuwe nodig, zeggen ze hier. Hier zit een bedrijfje dat niets doet als remmen repareren. Die ruimt het gat eventueel wat groter en hij heeft alle cups op voorraad, dus wij daar naar toe. Aardige man die er ook geen probleem mee heeft dat ik mee sleutel. Morgen vroeg om 08.00 uur ben jij de eerste ! s'Avonds werk ik aan mijn verhaal en zet een partij foto's op mijn site. Ikeet in het hotel en vroeg naar bed. Ik praat nog even met een Nederlander die ook in hotel zit. Hij heeft via internet geboekt en is het dubbele meer kwijt als ik. Hij balen !

s'Morgens regent het, maarkomt wel weer op de juiste dag, mijn sleuteldag ! Ook regende het toen ik op Machu Picha klaar was. Want officieel is het hier nog steeds regentijd, maar ik heb alleen nog maar zon gehad onder het rijden. Bij het bedrijfje meteen aan de gang, alles gedemonteert en hij hoont het gat uit van de cilinder. Er zaten wat inkepeningen in waar hij op zou lekken, hij heeft de cups op voorraad en wij kunnen weer monteren. Hij veranderd mijn rempedaal nog en nu zit pedaal haaks op cilinder wat beter is. En hij remt nu weer als een tierelier !!! De totale kosten schrik niet 12 Euro incl. de nieuwe cups.
Heel de dag regent het verder en zet nog wat foto's op mijn site van de Dead Road en maak mijn verslag daarvan. Wil nog een douche nemen, ze hadden mij gisteren al beloofd om een plastic stoel in de douche te zetten, maar die had ik nog steeds niet. Dus maar weer eens gevraagd, nu zou het direct gebeuren. Na een half uur ga ik naar mijn kamer en er staat een plastic stoel voor de douche, want hij was zo groot dat hij niet door de douche deur kon. Nu kon ik wel weer gaan klagen maar ik had een ander idee. Ik pak mijn multie tool en schroefde douche deur eruit, zet de stoel onder de douche en monteer alles weer perfect. Ikkan douchen, heerlijk !
Nou wil ik het gezicht van die dokus wel eens zien, als hij morgen de stoel uit de douche moet zien te krijgen. Want het is een dokus !Bij hetontbijt vraag ik hem gewone thee, dus geen sinasappelof citroen, maar GEWONE thee. Neehij komtmet kaneel thee !Ik zeg: ik vroeg toch om gewone thee ja, maar die heb ik niet. Ik zeg : neem maar mee, want die hoef ik niet. Hij neemt de thee mee terug en beloofd mij dat ik morgen gewone thee krijg.Je zult het niet geloven, de tweede ochtend precies hetzelfde komt hij weer met kaneel thee ! Ikheb hem maar op gedronken en was nog lekker ook !!!!!!!!
Vroeg in de avond ga ik naar een bikercafe, maar geen biker te bekennen, wel lekker gegeten en later nog naar een bar waar bikers zouden komen. Want ik wil wat shirtjes kopen van de plaatselijke motor clubs hier in Bolivia, maar het lukte mij in La Paz niet en hier ook niet.
Na eigenlijk teveel pinten ga ik slapen. Als ik s'morgens wakker word, regent het nog steeds maar het is niet zo grijs meer. Na een uur is het ongeveer droog en volgens de eigenaar zou het wel een paar uur droog kunnen blijven, maar in de middag komt er weer regen. Dus maar vertrokken, ikheb tenslotte mijn regenkleding bij en het is ook regenseizoen hier. In de bergen komen mij drie ambulances tegemoet met lampen, bellen en toeters. Wat ik al dacht : even verder een vreselijk ongeluk. 2 mini-busjes zijn in een onoverzichtelijke bocht op elkaar gereden. In zo'n busje zitten vlot 20 man, dat is geen enkel probleem hier. Er zitten nog een hoop gewonden in de berm, met wat verplegers en andere behulpzame volk.Het iseen hoop gehuil en schock toestanden. En onder lakens liggen5 lijken, daar word je niet vrolijk van.
Maar leren doen ze het nooit; een half uur later rijd mij een bus voorbij, het is echt behoorlijk mistig. Ik volg hem probleemloos, maar hij haalt blind een sliert van 5 vrachtwagens in, wat ik echt een voor een doe, in etappes.
Het is best fris dik boven 4000 meter, metmist en laag hangende bewolking en ik heb koude handen die ik weer in hetzelfde cafe annex winkeltje wil gaan warmen, maar ik moet eerder stoppen. Dit keer in een restaurant. Tenminste dat stond op de muur geschreven. Kippen lopen binnen rond en het ziet er niet uit. Er wordt een tafel zuiver gemaakt en ik bestel een grote mok gloeiend hete thee met de nadruk op gloeiend heet. En inderdaad, ik krijg een mok kokende thee. Ik vraag wat er te eten valt, ze heeft soep. Die wil ik ook, maar ook kokend heet. Ik ben een beetje voorzichtig geworden na al mijn ongemakken. Ik krijg een kom van ongeveer een liter soep, kokend heet en nog rijk gevult ook. Brood er bij, daar word je warm van. Alles bij elkaar 80 cent.
Als je dan een Euro afrekent bedanken ze wel 3 keer en ik maak ook nog een foto van haar.
In de bergen heb ik mijn achterrem best heftig gebruikt om te testen en hij remtgoed. Maar nu als ik weer eens flink in het anker ga, moet ik weer pompen om volle druk te krijgen. Als ik op het vlakke ben, ontlucht ik mijn rem weer en er zit inderdaad lucht in. Nu remt hij weer als vanouds. Ik hoop dat hij het zo blijft doen, anders zal ik toch eens iets anders moeten verzinnen.
In Oruro bij hotel Sucre krijg ik weer dezelfde kamer enmoet weer de volle mep betalen 18 Euro, maar volgende week gratis. Ga in een Pizza tent heerlijke spagettie van oma eten en durf voor het eerst na 3 weken weer koffie te drinken. Ikheb net mijn laatse pil van de kuur op. Om22.00 uur lig ik onder de wol, want het koelt hier best af s'avonds en s'nachts. Morgen naar Potosie over redelijke weg en dan via onverharde weg naar grootste zoutvlakte van de wereld. Hoop dat het water weg is, want ik wil hier toch wel een dag over gaan rijden met mijn brommer. Anders zal ik met een 4 wheel mee moeten,want het schijnt schitterend mooi te zijn.

Vanmorgen vroeg uit bed wat aan dit verslag gewerkt en na mijn ontbijt om09.30 uur vertrokken met voor de eerste keer mijn dikke jas aan, want het is best fris. De eerste100 kilometer saai. In Challapata wil ik gaan tanken want de hele rit haal ik niet met mijn tank, maar alle 3 de pompen geen benzine, morgen weer wel. Gelukkig heb ik mijn reserve can nog vol bij me. 5 kilometer buiten de stad staat een auto stil, ze gebaren of ik wil stoppen. Ze staan zonder benzine. Ik haal mijn can van de aanhanger en geef hun1 liter. Ze vragen wat ze moeten betalen, ik zeg laat maar zitten want om uit te moeten leggen dat het voor hun nu ook een Euro is, schiet volgens mij niet op. Alleen wil ik je trechter gebruiken, dangooi ik de rest er bij mij in.

Dan100 kilometer glooiend terrein met heel veel lama's, maar die krijg ik niet op de foto of het moet van veraf zijn,wantze zijn niet harley proef. En als een kudde aan 2 kanten van de weg staat, moet ik heel voorzichtig zijn en oplettenwaar ze gaan hergroeperen. De laatste100 kilometer bergachtig en mooi, met heel veel verschillende kleuren. Hier moet ik aan de nationale parken in Amerika denken, maar het is hier zeker zo mooi. In Potosie hotel San Antonio genomen, minder luxe als de laatste dagen, maar voor de helft van het geld. Morgen naar Uyuni om op het zout te gaan spelen !

Mieke

Blijf je ( boeren ) verstand gebruiken met rijden ! Je hebt je al eens flink gestoten !
En ook blijven genieten, want het begint te korten !

groetjes
Mieke

joop olietank

blij dat je weer koffie kunt drinken zonder dat direct weer kwijt te raken!klint allemaalo weer goed daar bij jouw! veel plezier daar op het zout terrein. heb je ook geen loctite meer nodig het roest wel vast hahaha met de beste groeten uit koud groningen moi moi

Frans en Antoinet

Toon bedankt,geweldig wat je allemaal beleefd en ziet.
Groetjes en blijf genieten Frans en Antoinet

Heerco Sexbierum

Ik zie het al helemaal voor me.... Toon en een plastic stoel op zijn eigen manier in de douce gezet. Lachen man.
Succes en geniet ervan!

The Plumber

Wa is het voor ons genieten van je verhalen.
Foto's moet ik nog gaan bekijken maar het verslag is al om van te snoepen.
Nog een fijne trip en behouden thuis komst.

Groetjes en tot de 14 april
Gr. The Plumber.